Dunkirk az összetartás jelképe

Christopher Nolan, a Csillagok között, az Eredet és a Sötét lovag-trilógia alkotója legújabb nagyszabású akció-thrillere a Dunkirk.
Több százezer brit és szövetséges katona csapdába esik, amikor az ellenség körbezárja őket. Mögöttük a tenger, és nincs kiút. De ha ők nem tudnak hazajutni, a haza eljön értük.

Christopher Nolan már elrepítette a nézőket Gotham város utcáira, az álmok végtelen világába és az űrbe is. Most, pályafutása során először, az újító rendező, író, producer egy valós eseményt vitt filmre, méghozzá olyat, ami egész életében foglalkoztatta: a dunkirki csodát.

A Dunkirk arról a mentőakcióról szóló, amely – bár a II. világháború elején történt – meghatározó jelentőségű volt a háború kimenetele szempontjából. Nolan nem csatatéri drámát forgatott, hanem az volt a célja, hogy a történelmi eseményt testközelből átélhetővé tegye, intenzív mozit teremtsen, egy nagyszabású, izgalmas akcióthrillert, amelynek a tétje nem is lehetne nagyobb.
„Ami Dunkirknél történt, az az emberiség történelmének egyik legnagyobb története – mondja Nolan. – Verseny az idővel, amelynek a tétje élet vagy halál. A végletekig feszült helyzet volt. Úgy akartuk megmutatni a nézőknek az eseményeket, hogy miközben teljes mértékben tiszteljük a történelmet, intenzív és izgalmas mozis élményben legyen részük.”
„A Dunkirk elképesztően látványos film – veszi át a szót Emma Thomas producer. – Ugyanakkor nagyon is emberi, egyetemes érvényű történet. Chris célja az volt, hogy megtapasztaljuk, mi történt a katonákkal, mit éltek át a pilóták a levegőben vagy a civilek a hajókon.”

„Évek óta foglalkoztatott ez a felemelő, igaz történet – folytatja a rendező. – Ahogy a legtöbb brit, én is a dunkirki evakuáció bűvöletében nőttem fel, megragadott, ahogy sikerült egyfajta győzelemmé változtatni a vesztettnek tűnő helyzetet. Ez a kultúránk része, szinte beépült a csontjainkba.”
A történet 1940 májusának második felében kezdődik, amikor a brit haderőt a francia, belga és kanadai csapatokkal kiegészülve beszorították Dunkirk tengerpartjánál. Bár az otthonuk mindössze 40 kilométerre volt tőlük, szinte kilátástalannak tűnt, hogy valaha elérjék. Bár a sekély partot nem tudták megközelíteni a brit haditengerészet nagy hajói, mégis volt remény: civilek kis hajóiból álló flotta indult el Anglia déli partjairól, hogy hazavigye a katonákat. Az akció neve Dinamó hadművelet volt.

Joshua Levine, a film történész szakértője szerint: „Ennek az eseménynek a mai napig érezhető a hatása. Ha akkor a brit hadsereg katonáit megölik vagy foglyul ejtik, akkor Nagy-Britannia minden bizonnyal megadta volna magát, és mi most egy nagyon más világban élnénk. Számomra Dunkirk a szabadság megőrzéséről szól. Azzal, hogy azok a hajók elindultak, a világ kapott még egy esélyt.”

Kenneth Branagh, aki a brit haditengerészet parancsnokát alakítja, egyetért: „Az önök élete és az enyém is alapvetően más lenne, ha az a bátor, karakán, vakmerő pillanat nincs és azok az emberek nem élik túl. Az evakuáció nem csak a csapdába esett katonákat mentette meg, hanem mindannyiunk jövőjét is. A katonai, társadalmi, politikai és érzelmi jelentőségét nem szabad alábecsülni. Lehet, hogy akad, aki azt gondolja, egy evakuációban semmi hősies nincs, de szerintem ez nem így van. Ez az emberi lélek felemelően hősies megnyilvánulása.”
„Azon a parton a britek esélytelennek tűntek – mondja Mark Rylance, aki az egyik kis hajó kapitányát alakítja. – De mi kijátszottuk az ellenséget, példát mutattunk kitartásból, állhatatosságból és önzetlenségből.”

„Számomra Dunkirk az összetartás jelképe – jelenti ki Fionn Whitehead, aki az egyik fiatal katonát alakítja. – Megmutatja a közösség erejét, hogy mire vagyunk képesek együtt a bajban.”

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>