Ok, semmi, pánik!

Emily Middleton (Amy Schumer) imád álmodozni. Ugyanakkor ambiciózus is, mint mi mindahányan. Igaz, a sikerre még várnia kell, mint ahogy persze mi sem szerepelünk – egyelőre – az Oscar-díjas Nobel-díjasok tavalyi listáján. Bár Emilyt némileg vigasztalhatja, hogy új pasija, Michael (Randall Park) ifjú zenészként már kezdeti sikereket arat. Mi több, a filmbéli egzotikus vakáció során összefutnak néhány grupival, vagyis idétlen rajongóval is, ami lehet egészen elképzelhetetlen véletlen is, bár egy szervezett píárakció sem kizárt. Persze ez ahhoz hasonló, mint amikor az ember nyer a lottón egy ingyenvakációt két személyre, a repjegy azonnal felhasználandó, készpénzre nem váltható.


Tessék, ezt is Emily nyerte. De kit vigyen magával, ki mondana feltétel nélküli igent neki? Hirtelen senki nem jelentkezik nyaralópartnernek, csak az, aki mindig ráér, lelkes és levakarhatatlan: az anyja, Linda (Goldie Hawn).
Ők ketten, úgy látszik, örökre elválaszthatatlanok, pedig már mindent kipróbáltak, ami végre elválaszthatná őket. Például már jó ideje egyáltalán nem laknak közel egymáshoz. És nincsenek is valami nagy véleménnyel a másikról. Linda szerint az ő kislánya csodálatos kis teremtés, aki még egy kósza tavaszi szellőtől is megriad. És persze ahányszor csak alkalma adódik rá, ki is fejti ebbéli meggyőződését, a lehető legtisztább kiejtéssel és messzire hallhatóan. Jó vélemény terén Emily sem marad adósa. Szerinte az anyja egy várkastélyban él, amelynek hídját örökre felhúzta, és hét lakat alatt tölti napjait a macskáival és az édes kis fiacskájával. Ami ezen a várkastélyon kívül esik, az a mások élete, érdektelen.


Most már a valóságot nézve, tehát Emily sarkos véleményétől függetlenül is, A szingli anyuka Linda Middleton elégedett a saját kis kertvárosi életével, imád életvezetési tanácsokat adni a kislányának, persze csak két fazekas-tanfolyam között, amikor éppen nem az ifjúságát próbálja kissé korosabban felidézni. Ahogyan a Lindát alakító Goldie Hawn összefoglalta a szerepét: amióta a férje otthagyta, mintha kicsit megváltozott volna az élete… Azt hiszem, valamennyire megrendülhetett az önbizalma is, mert mostanában mintha kicsit hezitálna, mielőtt kimerészkedik az utcára…
Nem is annyira meglepő tehát, ha Emily, aki már sok vicces ifjúkori kalandot hallgatott végig az anyja szájából és múltjából, most kirángatná őt a való világba, ahol az élet zajlik, például az övé is. És nyílik-e annál jobb alkalom egy ilyen kalandra, mint épp egy visszaválthatatlan, mindenképpen leutazandó, tombolán nyert, váratlan jegy, előre el nem tervezett utazás, amelyre gyorsan kell ismerős partnert találni?

Sose végy akciós, átírhatatlan, túlságosan olcsó, semmire sem jó repülőjegyet – tartja a régi mondás, amelyet eddig Emily is mindig megfogadott, ellentétben anyja más életvezetési tanácsaival. Legfeljebb annyit tehetett, hogy ballépéséből valamit mégis jóvátegyen, hogy anyját is belerángatta ebbe a szinte biztosan rosszul végződő kalandba.

Mutasd meg, milyen vicces lehet egy repülőjegy-árleszállítás!
Emily Middleton

Kapkodó előkészületeket követően szerencsésen megérkeznek a kedvezményes nyaralóparadicsomba. Innentől kezdve mindenen és bármin jogos már összeszólalkozni: hogy ki képes adekvát tánclépéseket tenni vietnami strandpapucsban, hogy mennyi naptej igényes felvitele megengedhető a megfelelő testfelületekre és hasonlók.


De miért jött el Linda egy anya-lánya családi nyaralásra? Bulizni? Nem, arra gondolni sem mert. Mert nem akarta, hogy Emily miatta unatkozzon? Szó sincs róla, ettől biztosan nem lett volna lelkiismeret-furdalása. Gyermeknevelési célzattal? Ez már közelebb áll a valódi okokhoz. Igaziból inkább arról van szó, hogy emberek! egy felhőtlen nyaralás a legjobb alkalom arra, hogy az ember megerősítse lelki kapcsolatát régen elszakadt leánykájával… Ugyanis a korábbi próbálkozásai tagadhatatlanul kudarcot vallottak.

Itt vademberek élnek, de hoztam könnygázbombát!
De hát anya, ez egy kutyariasztó spré.
Ne szórakozz, Emily, biztos a kutyák is veszélyesek errefelé.
Linda és Emily Middleton párbeszéde, ahogy megérkeztek Ecuadorba

Ami Emilyt illeti, számára nem volt könnyű vágta ez a hosszú utazás, az anyja örökös és alig kivédhető jótanácsaival fűszerezve. Muszáj volt leöblítenie a tripet a szálloda bárjában egy vagy két jeges koktéllal. Hanem egy efféle helyen lesben állnak az ellenállhatatlan idegenvezetők is, hogy a gyanútlan jenki csajoknak minél frissebben felajánlhassák csaknem visszautasíthatatlan szolgálataikat. James (Tom Bateman), a szolgálatkész helyi erő sem tétlenkedett aznap délután. „Pár perc alatt rájöttem, hogy ez a kis erőfeszítés ezúttal sem lesz hiábavaló” – mesélte később Bateman.

De – vademberország! – miközben Emily gondtalanul bájcsevegett és csetelgetett a bárban, valahogy elkerülték a figyelmét anyja kétségbeesett segélyhívásai, s így végül mindketten a gonosz Morgado (Oscar Jeanada) cselszövésének áldozataivá váltak. Emberrablás, teherautó platóján zötykölődés, kis híján jogos önvédelemből fakadó emberölés, távozás ismeretlen, de mindenképp a luxusszállodánál vadabb tájak felé. Hohó, tréfás kalandfilm vetítésére tévedtünk be!

Ok, semmi, pánik! Ez simán kezelhető helyzet.
Emily, ne szórakozz, világéletemben ettől rettegtem.
Megkötözve egy teherautó platóján? Ez mindenki rémálma.
Linda és Emily párbeszéde, mindjárt az első napon

Vissza a civilizációba? Fogjuk rá. Két hősünk egy vidéki ecuadori kisvárosban találja magát, kezükben egy harmadik világbeli lenyomozhatatlan kártyás mobillal. Na jó, de kit hívjanak fel?

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>