Mindenki című magyar film Oscar-díjas lett

A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.

A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.

A díjazottak teljes listája:

Legjobb film: Holdfény
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény (Barry Jenkins)
Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város (Kenneth Lonergan)
Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America
Legjobb animációs film: Zootropolis – Állati nagy balhé
Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (Irán)
Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets
Legjobb rövidfilm: Mindenki
Legjobb betétdal: Kaliforniai álom – City of Stars
Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb vágás: A fegyvertelen katona
Legjobb vizuális effektus: A dzsungel könyve
Legjobb hangvágás: Érkezés
Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona
Legjobb jelmez: Legendás állatok és megfigyelésük
Legjobb smink: Suicide Squad: Öngyilkos Osztag
Legjobb látvány és díszlet: Kaliforniai álom

Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a rövidfilmes díjat

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.
A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán résztvevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.
Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. “Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.
A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ.

Tags:  

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>