Harry Potter Újratöltve – Legendás állatok és megfigyelésük

A Warner Brothersnek nem áll túl jól a szénája. Az utóbbi évek megcsappanó bevételei miatt sürgősen szükségük volna egy sikeres franchisera. A DC filmek sikertelensége és vegyes fogadtatása, ami nagyban köszönhető a kapkodásnak és a végiggondolatlanságnak, szintén rendesen megcsorbította a stúdió hírnevét. Ezért a fejesek a régi és jól bevált sorozatukhoz nyúltak vissza a Harry Potterhez.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

J. K. Rowling, a regények mellett két kiegészítő, amolyan „univerzumépítő” könyvet is írt. Ezek A kviddics évszázadai és a Legendás állatok és megfigyelésük. A stúdió az utóbbi választotta feldolgozásra. Rendezőnek az utolsó négy Harry Potter filmet jegyző David Yatest, a forgatókönyv megírására magát az írónőt kérték fel.
A történet a könyv írójáról Göthe Salmanderről szól. Aki a zárkózott és csak a világháború miatt szép fokozatosan megnyíló Amerikába érkezik, ahol megtapasztalja a kontinensek közötti varázsló társadalmak különbségeit. Érkezése után, pár magával hozott varázsállat megszökik és egy volt auror meg egy véletlenül beavatott mugli segítségével próbálja elfogni őket. Eközben egy jóval sötétebb entitáns is pusztítja New York utcáit, boszorkányüldöző szekta üti fel a fejét és szerepet kap egy sötét titkokat őrző varázsló is.
Rowling első forgatókönyvéhez képest nagyon jó munkát végez. A történet a sok száll ellenére is követhető és szép lassan össze is fonódik. Habár a főszereplő karaktere nem igazán fejlődik, a mellékszereplők kapnak egy szép ívet. A filmen érezni, hogy első résznek szánták, mégis kerek lezárást kapunk, ami közel sem teljesen happyend. Igazán nagyot most se mertek vállalni, de a próbálkozás egész dicséretes.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

A nagy probléma a filmmel viszont, hogy kiegyensúlyozatlan. Két nagyobb szálat kapunk, egy bugyuta bestia-keresgélést és egy sokkal sötétebb összeesküvőset. Így kicsit ellentmondásos a film és ez nem válik a hasznára. Ha a második erősebb szálra koncentráltak volna, igazán ütősebb, egyedibb, az eredeti sorozat utolsó filmjeinek hangulatát megidéző darab is lehetne.
David Ayer képei viszont csodásak. A 3D-t sikerül a helyén kezelnie és normálisan beleépítenie a filmbe. Emellett az akciók a tőle megszokott dinamizmussal és látvánnyal vannak levezetve. Nagyon jó az összkép, még ha nem is túl eredeti. Ezt főként a végén válik láthatóvá, ahol egy szuperhősfilmeket megszégyenítő várospusztítást kapunk, teljesen feleslegesen. Egyértelmű, hogy itt csak a divatot akarták meglovagolni, azt viszont legalább nem csinálták rosszul.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

A színészek szempontjából szintén vegyes a felhozatal. Eddie Redmayne, semmivel sem nyújt többet, mint az eddigi filmjeiben. Ha az akadémiának megfelel, az egyarcú színészek díjazása, akkor ideje lenne Steven Segal Életmű-Oscarjáról is szót ejteni.
Colin Farrel egész kellemes, a maffiózó hatást keltő Graves szerepében. Talán az ő karaktere szolgál a legtöbb meglepetéssel a filmben, még ha a rá épülő csavart, a korábbi filmek már meglépték.
Összességében egy jól sikerült, szórakoztató alkotás. Habár ezek alapján még mindig nem látom miért igényel ez a karakter öt filmet, viszont a folytatást nagyon várom.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>