A mágia új korszaka

1997 nyarán megjelent egy könyv Harry Potter és a Bölcsek Köve címmel, egy akkor még ismeretlen szerző, J. K. Rowling tollából. „Varázsló vagy, Harry…” – ezekkel a szavakkal tessékelte be az olvasót a varázslók világába, és azóta ez a mágikus univerzum végleg egybenyílt a miénkkel. A történet mind a hét kötete világszerte bestseller, és mind a nyolc filmes változata globális kasszasiker lett.

Közel két évtizeddel azután, hogy történelmet írt első regényével, az írónő most egy Harry Potter előtti, régi-új világba kalauzolja a nézőket. A Legendás állatok és megfigyelésük a filmet forgatókönyvíróként és producerként jegyző J. K. Rowling univerzumának egy eddig ismeretlen korszakát tárja elénk, néhány évtizeddel Harry Potter előtt, a bolygó másik felén.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Ám annak ellenére, hogy teljesen eltérő térben és időben játszódik, a történet számos szállal kapcsolódik Harry Potterhez, már csak azért is, mert a Legendás állatok és megfigyelésük eredetileg Harry egyik tankönyve a Roxfort Varázsló- és Boszorkányképző Szakiskolában. A szakkönyvet Göthe Salmander magizoológus írta. Őt látjuk viszont 1926-ban, a film központi figurájaként – az Oscar-díjas Eddie Redmayne megformálásában (A mindenség elmélete, A dán lány) –, azelőtt, hogy megírta volna életművét, mely egy nap majd kötelező olvasmány lesz az iskolában, ahol maga is diákoskodott.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
A rendezői székbe az előző négy Harry Potter-film direktora, David Yates került. „Jo figurái egytől egyig nagyon emberiek – mondja Yates az írónő hőseiről –, még akkor is, ha emberfeletti képességekkel rendelkeznek. Könyörtelenül szembesít önmagunkkal, és kíméletlenül megmutatja, milyenné válhatunk. Nem pátyolgatja a lelkünket, nem szépeleg. Rávilágít, hogy hajlunk a kishitűségre és a középszerűségre, hogy a szerzésvágytól hajtva könnyen sötét utakra tévedünk, de hősein keresztül bátorságunkat, titkos erőtartalékainkat is megmutatja. Méltányolja az egyéniséget, az önzetlenséget és azt, ha valaki egyenes.”
„A hőseim mindig olyan emberek – teszi hozzá az írónő –, akik bátran ki merik mondani: »Látom, hogy a világ ilyen meg ilyen, de nem kellene így lennie«. Ők azok, akik meg merik kérdőjelezni a dolgok létjogosultságát. Van hozzá bátorságuk, hogy feltegyék a kérdést: »Miért ne lehetne másképp?«”

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

A Göthe Salmandert alakító Eddie Redmayne hozzáteszi: „A film központi témája a félelem, amit a számunkra ismeretlen, érthetetlen dolgok keltenek bennünk, valamint a félelemre adott szélsőséges reakcióink. Ez az oka annak, hogy New Yorkban a varázslók rejtőzködnek, és nincs még olyasféle kapcsolat sem köztük és a muglik közt, mint az Egyesült Királyságban, ahonnan Göthe érkezett. Ezért akarják megsemmisíteni a mágikus állatokat, amelyek felfednék a varázsvilág létezését.”

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

A félelemből fakadó emberi magatartáson kívül azonban vannak más sötét erők is, amelyek felbolydulást okoznak a varázsvilágban. „Egy Grindelwald nevezetű anarchista, nagyhatalmú mágus azt hirdeti, hogy a varázslók egy felsőbbrendű faj tagjai – mondja David Heyman producer. – Igaz ugyan, hogy nem látjuk az arcát, de híveinek és támogatóinak száma mugli- avagy magnixellenes beszédei hatására egyre gyarapszik. Jo [Rowling] műveiben a főgonosz mindig gyűlöletkeltéssel, megbélyegzéssel munkálkodik. Ami Voldemort a Harry Potter-történetekben, az most Grindelwald, a láthatatlan sötét erő, mely árnyékként vetül a világra.”

IC Press

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>