Varázslótanonc, villámsebhely nélkül – Doctor Strange kritika

1963-ban, mikor a Marvel kiadó a csúcson volt, a Pókember majdani társalkotója, a rajzoló Steve Ditko, előállt egy szuperhős ötlettel, ami szembe ment a hatvanas évek divatos áltudományos irányzatával és így kiteljesíthette vele művészi hajlamait.

Stan Lee tovább gondolta barátja ötletét és megszületett a Föld főmágusa, Doctor Strange. A karakter közel sem olyan népszerű mint Pókember vagy Amerika Kapitány, de a Marvel univerzumnak nagyon fontos és meghatározó szereplője, így csak idő kérdése volt, hogy kalandjait viszont láthassuk a filmvásznon. A Hangya sikere után a stúdió látta, hogy a kevésbé ismert hősökkel is tud sikereket elérni, így 53 évvel születése után, megérkezett a mozikba, Doktor „Furcsa” is.

Dr. Stephen Strange zseniális idegsebész. Tehetségénél már csak egója hatalmasabb, így mikor egy autóbalesetben megsérül a keze, mindkettő darabokra törik. Az megkeseredett orvos minden lehetséges módszert megpróbál, de hiába. Végső elkeseredésében a Himalájához utazik, ahol egy titokzatos csoport és annak a vezetője egy számára teljesen idegen megoldást kínál neki. Rávezetik a mágia útjára.
A kezdetben kétkedő Strange, egyre gyorsabban tanul és ráébred, hogy a varázsláshoz is hihetetlen tehetsége van. Így mikor áruló tanítvány, Kaecilius, megpróbálja rászabadítani a gonoszt a Földre, felölti a vörös köpenyt és megpróbálja elejét venni az univerzum pusztulásának.

maxresdefault

A karakter érdekessége az ellentmondásokban rejlik. Adott a tudomány embere, egy orvos, aki hatalmát mégis abból nyeri, ami teljesen ellentmond korábbi világnézetének. Sajnos azt az érdekes aspektust Stan Lee nem használta ki sosem, viszont olyan történetek írt ahol Ditko teljesen kiélhette magát rajzolóként. A Multiverzumban kalandozó varázslónak olyan elképesztő világokat teremtettek, amik teljesen rabul ejtették az olvasót. Ditko rajzai művészi szintre emelték az addig (és sajnos sok helyen mai napig) ponyvaként számon tartott képregény irodalmat.

doctor-strange-1

A történetvezetés egy kicsit döcögősebb. Habár a felvezetés nagyon jó és érdekes, a sztori a felénél kicsit megbicsaklik. A tanulási folyamat vége felé, az addig követhető lassan építkező idővonal, begyorsul és kissé kaotikussá válik. Hősünk eléggé ad hoc módon lesz részesévé az eseményeknek. Habár később magára talál a film, a fokozatos építkezés után kissé hirtelen éri az ember ez az eléggé indokolatlan tempóváltás.

doctorstrange1

Ami viszont, a végére igazán pozitív irányba billenti a mérleget, a film zárása. Kreatív és kellemes meglepetést okozott. Azok a képregény rajongók, akik húzták a szemöldöküket Mordo az eredetitől eléggé eltérő szerepe miatt, szintén elégedetten csettinthettek fel a befejezést illetően.

textless_doctor_strange

Egyik szemem sír, a másik nevet. Minden alkalommal mikor kijön egy új Marvel mozi, azt várom, hogy ez lesz az ami képes lesz valami újat nyújtani. A Doctor Stange egy nagyon jó szuperhős film, aminek iszonyatosan erős egyedi világa van, de sajnos ennél nem mert több lenni. Viszont a megszokott sémát szépen követi és nagyon szórakoztató.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>