A Madár és a fiókák – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A fotó manipuláció, a fényképezés hőskorában sem volt ritka dolog. Volt olyan, aki haszonszerzésből és volt aki kísérleti szándékkal csinálta. Egy ilyen fotócsomagra talált rá Ransom Riggs, egy kiárusítás során. A képeken főként gyerekek szerepeltek hihetetlen szituációkban. Az egész hátborzongató jellege megihlette az írót és megszületett, a fotókkal illusztrált könyv, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. A regény egy szempillantás alatt felkúszott meg a bestseller listák első helyére. A sorozat jelenleg a harmadik köteténél tart. A filmes feldolgozásra sem kellett sokat várnunk.

DF-12584 - The residents of MISS PEREGRINE’S HOME FOR PECULIAR CHILDREN ready themselves for an epic battle against powerful and dark forces. Left to right: Enoch (Finlay Macmillan), Emma (Ella Purnell), Jake (Asa Butterfield), Hugh (Milo Parker), Bronwyn (Pixie Davies), the twins (Thomas and Joseph Odwell), Claire (Raffiella Chapman), Fiona (Georgia Pemberton), Horace (Hayden Keeler-Stone), Olive (Lauren McCrostie), and Millard (Cameron King). Photo Credit: Jay Maidment.

A történetünk hőse, a magának való Jake, aki igazi kapcsolatot egyedül nagyapjával tudott kialakítani. Az öreg rendszeresen mesélt neki fiatalkori meseszerű élményeiről. Mikor a nagyapa rejtélyes körülmények között meghal, terapeutája javaslatára apjával egy kis walesi szigetre utaznak. Itt állt valaha egy árvaház, ami helyszínéül szolgált, a történeteknek nagy részének.
Mikor Jake saját szakállára nyomozásba kezd, egy időhurok segítségével a különös gyermekek otthonául szolgáló otthonba kerül, aminek a vezetője Vándorsólyom kisasszony. A fiút egyre jobban elvarázsolja a különös világ és egyre több mindent tudd meg nagyapja múltjáról és halála körülményeiről, melyhez köze van egy csapat rejtélyes világító szemű alaknak és szörnyeiknek.
Nem olvastam a regényt, de a kritikák és ismerősök beszámolói alapján egy Clive Barkerre emlékeztető, hátborzongató és szürreális mese képe bontakozott ki a fejemben. Így mikor megláttam az első trailert, hatalmas csalódásként ért a giccses túlságosan is meseszerű élmény. A rendezőként feltűnő Tim Burton neve sem fokozta a várakozásomat. Habár az ő specialitása mindig is a szürreális és sötét történetmesélés volt. De az utolsó igazán jó filmje, a 2003-as Nagy Hal óta mintha csak önmaga halovány árnyéka lenne. Se a rendezése se a történetvezetése meg sem közelítik a valaha védjeggyé vált „Burtonös” hangulatot.
Viszont itt kellemesen csalódtam. Még mindig nem érzem azt a régi hátborzongató érzést, de az igyekezett és a javulás útja nagyon is látszik.

vandorsolyom_jelenetfoto-10

A felvezetés kissé lassú, de nekem kifejezetten tetszett. A 80as évek kalandfilmjei jutottak eszembe, ahol a karakter és a rejtély bemutatása kap elég időt. A szürke tájakon bolyongó Jakekkel együtt mi is elveszettnek érezzük magunkat. A film huszadik perce után viszont fokozatot vált a film. Megismerjük a szereplőket a helyzetet és kibontakozik előttünk egy ismeretlen világ.
Az film az első benyomások ellenére igenis sötét, tele szörnyekkel és mániákusokkal. Habár az üzenet nem kap elég hangsúlyt kis odafigyeléssel át lehet érezni. A jóságot és ártatlanságot pont ezek a szörnynek titulált különös gyerekek képviselik a világgal szemben.
Burton a látványvilágban sem hazudtolja meg magát. Habár nem túl eredeti, mégis nagyon kreatív megoldássokkal operál. A CGI.t néha kissé soknak érzem, de szerencsére a rendező nem feledkezik meg egy kis stop motion technikát is csempészni a renderelt animációk tömkelege mellé.
A főszerepet játszó Asa Butterfield kifejezetten hiteles a mindenre rácsodálkozó, de nagyapja történetei miatt mégis felkészült Jake szerepében. A színészt korábban az Végjáték filmes feldolgozásában láthattuk. Habár az egy elég félresikerült adaptáció lett, de vele ott sem volt probléma.
Az elmúlt 13 évi munkásságát végignézve, magasan Tim Burton legjobb filmje. Egy igazi felnőtt mesét kapunk, amit gyerekeknek is érdemes megnézni, de csakis nagy gyerekeknek…

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>