Légy különleges!

A vizuális varázsló, Tim Burton most is egy felejthetetlen filmélménnyel gazdagít minket, és ezúttal is egy sikerkönyvet álmodik vászonra.

A tizenhat éves Jake rájön, hogy van kiút a háborús hétköznapok reménytelenségéből, van egy csodálatos hely, ahol mások a valóság szabályai, létezik egy menedék, egy sziget, ahol

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

élnek. Azonban mialatt megismeri a párhuzamos világot és megérti szabályait, az is kiderül számára, hogy ezt a fantasztikus helyet ugyanúgy veszély fenyegeti, mint saját, eddigi világát.
A film magával ragadó képeivel, emlékezetes karaktereivel, áradó fantáziavilágával sorol be Tim Burton legnagyobb filmjei, az Ollókezű Edward, a Karácsonyi lidércnyomás és a Charlie és a csokigyár mellé.

Légy különleges! A film legfőbb üzenete ez. A film arra szólít fel, hogy elfogadjuk a másságot önmagunkban és másokban is. Legyünk büszkék adottságainkra és képességeinkre, bármik is azok, és tanuljuk meg az előnyünkre fordítani azokat.
A szigetlakó gyerekeket értetlenséggel, sőt ellenségesen fogadja a külvilág, megijednek képességeiktől, pedig hétköznapi gyerekek lennének, csak egy-egy különleges adottsággal vannak megáldva. Egyikük levitálni tud, a másik parancsol a tűznek, a harmadik láthatatlan, és sorolhatnánk a különlegesebbnél különlegesebb, meglepőnél meglepőbb tulajdonságokat és képességeket.
Vándorsólyom kisasszony menedéket nyújt számukra azzal az értetlenséggel, sőt gyakran ellenségességgel szemben, ami a normálisok világában rájuk zúdul. Azonban kiderül, hogy a szigetet egy még hatalmasabb ellenség is fenyegeti, ami elől már nem elég elrejtőzniük, hanem muszáj felvenniük ellene a harcot.
„Ezeket a gyerekeket őrültnek bélyegzi és üldözi a külvilág – mondja Eva Green, aki a csodás Vándorsólyom kisasszonyt játssza. – A titkos szigeten, ahol élnek, azonban különlegesség elfogadott, sőt tiszteletre méltó.”

„Gyerekkorunkban természetesnek vesszük, hogy mások vagyunk, mint a többiek. Szerencsések vagyunk, ha ez az érzésünk életünk során végig megmarad – jegyzi meg Tim Burton. – Engem például gyerekkoromban hangyásnak tituláltak, mert imádtam a szörnyfilmeket. Ami azt illeti, most is szeretem őket – nevet. – A gyerekkori »különlegességem« egész életemben velem maradt. És ezzel nem csak én vagyok így.”
„Ma, a szociális média által uralt világunkban másnak lenni különösen nagy kihívás – mondja Ella Purnell, aki Emmát alakítja, azt a lányt, aki képes parancsolni a tűznek és a levegőnek. – Egész nap olyan információkkal bombáznak minket a Twitteren, az Instagramon és a többi közösségi felületen, hogy óhatatlanul is folyamatosan a többiekhez hasonlítgatjuk magunkat: elég jó vagyok? Ahelyett, hogy azt élveznénk, akik vagyunk, ami önmagunkká tesz minket.”
Ezt a gondolatot tette magáévá a film szociális médián keresztül folytatott kampánya. A #StayPeculiar hashtagre 625-ször annyi keresés érkezett, mint a film egyéb hívószavaira. Ebből is látszik, hogy a téma mennyire felkavaró és aktuális.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei története és világa Ransom Riggs azonos című regényén alapul, mely 2011-ben jelent meg először. Azonnal a New York Times sikerlistájának élére ugrott, és rajta is maradt mostanáig, mikor már a sorozat harmadik, lezáró kötete is napvilágot látott, és több mint 3,1 millió példányban kelt el világszerte.
Számos nyelvre lefordították, köztük magyarra is: a Kossuth kiadó Gálvölgyi Judit fordításában még a megjelenése évében kiadta az első kötetet, melyet a második, az Üresek városa követett 2014-ben, s idén megjelent a harmadik kötet is, a Lelkek könyvtára.

IC Press

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>