Vadnyugati akció

1960-ban, hat évvel Kuroszava Akira zseniális eredetije – A Hét Szamuráj – bemutatása után elkészült az amerikai változat, a Hét Mesterlövész.

A film önmagában sok újdonságot nem mutatott. Egy klasszikus westernt kaptunk, ami se mélységében, se megvalósításában nem ért fel az eredetihez, de a hangulat és a nagyszerű szereplő gárda garantálta a sikert. A Hét Mesterlövészt mai napig a legjobb westernként szokták emlegetni. Nem véletlen, hogy megért több folytatást és sorozatot.
És most, 56 évvel később itt van nekünk egy remake. A sztori semmit sem változott. Adott egy gonosz iparmágnás (Peter Sarsgaard), aki terrorizál egy falut és a helyiek felbérelnek zsoldosokat, hogy megvédjék őket. Elsőnek a Denzel Washnigton által alakított Chisolm csatlakozik és segít összeverbuválni a többieket. Ezek után kapuk két látványos akció jelenetet, aztán ellovagolás a naplementébe.
Végiggondolva az eredeti sem nyújtott többet, de talán pont ez is a gond. Egy olyan remake-et kapunk, ami csak látványában modern, de semmi mást nem tesz hozzá. Nincs újabb megközelítés, mélyebb karakter dráma, jobb forgatókönyv. Na ez az, a forgatókönyv. Vannak nagyon jó pillanatai, de néha egyszerűen röhejes. Ott van a gonosz első feltűnése. A belépő, az azt követő beszéd, mind feszültséget próbálták volna gerjeszteni, de végig csak azt éreztem, hogy ez mennyire görcsös és sablonos- és ezt Peter Sarsgaard ripacskodásba hajló játéka csak fokozza. Nehéz volt elhinnem, hogy a szkriptet ugyanaz a Nic Pizzolatto írt, a aki letett az asztalra egy True Detective-et.

the-magnificent-seven-denzel-washington-2
Ebből következhet a film másik idegesítő hibája. A fene nagy politikai korrektség. A főszereplők között minden nemzetiséget megkapunk, aki fellehető volt a vadnyugaton. Van itt ázsiai, fekete, indián, ír, mexikói, skalpvadász és volt konföderációs katona is. Igazából ez nem is lenne baj, ha kezdtek volna vele valamit. A 19. század végén vagyunk, a rasszok közötti ellentét ugyanannyira mindennapos, mint manapság az ecsetfejű hapsijával az oldalán pózoló, kacsaszájú fruska képei az Instagrammon. Az ideológiai ellentétek izgalmas színt hozhattak volna a karakterek közé és még a téma aktualitása is erős párhuzam lehetett volna, de ez kimerül pár poénban amiket Chris Pratt lő el Manuel Garcia-Rulfo rovására és ezek is inkább kínosak, mint viccesek.
Viszont a rendezésre nem lehet panasz, Antoine Fuqua nagyon ért az akció jelenetekhez. Végig látványos és izgalmas. Kapunk nagyon sok közelit és szerencsére a manapság divatos kézikamerás jelenteket mellőzi. A harcok végig követhetőek, minden mozdulat és jelenet gyönyörűen koreografált. Az elején borzasztóan zavart a már-már paródiába hajló pózőrködés, de a film egyszerű, de stílusos iránya miatt gyorsan rá lehet hangolódni.
A főbb színészek már változatosabb képet nyújtanak. Denzel Washington rutinból hozza a kemény, szikár fejvadász szerepet. Chris Pratt kapta a vicces, vagány nagydumást, de sajnos semmivel sem nyújt többet mint az eddigi filmjeiben, sőt, kissé fáradtabbnak is tűnik, de lehet, hogy ez a forgatókönyv hibája. Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier és Byung-hun Lee karakterét csak a harcmodoruk és a származásuk alapján lehet megkülönböztetni egymástól. Semmit se kezdetek a figurákkal. Nem rosszak, de egyáltalán nem kiemelkedőek. Akik viszont igazán oda tették magukat, az Ethan Hawke és Vincent D’Onofrio. Habár az általuk játszott két szereplő hátteréről sem tudunk meg sokat, a játékukkal és a két színész által hozzátett apró momentumokkal sokall egyedibbé tették, a harcoktól megcsömörlött volt katona és a kissé őrült skalpvadász karakterét.

magnificent-seven-1024x768

Amit még igazán kiemelnék, az a zene. Nagyszerűen ötvözi a klasszikus témákat a modern megoldásokkal. Egy igazi epikus zenei felhozatalt kapunk, ami mégis megidézi a western hangulatot. A tavaly elhunyt James Horner nem sokkal halála előtt készen lett a filmhez készült kompozíciókkal. Ezzel szerette volna meglepni a rendezőt, de megmutatni már nem tudta neki. Utolsó munkája, ha nem is legemlékezetesebb, de nagyszerű búcsúajándék egy tehetséges alkotótól.
Összességében nem egy rossz film a Hét mesterlövész, de inkább érzem egy kihagyott ziccernek. Viszont látványos, izgalmas és helyenként kifejezetten vicces. Nyár végi kikapcsolódásnak tökéletes.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>