A babát a gólya hozta…

A babát a gólya hozta… legalábbis hajdanán így volt. Manapság azonban a gólyák már nem újszülötteket kézbesítenek. Egy nemzetközi internetes óriás, a Cornerstore.com szállítói ők, és mindenféle csomag házhozszállításáért felelnek.

golyak_1000x1443_1
Fióka (Andy Samberg), a cég első számú kézbesítője épp kinevezés előtt áll, amikor véletlenül működésbe hozza a régóta porosodó Babakészítő Gépet, és létrehoz egy iszonyú cuki – habár iszonyú illegális – újszülött lánykát.
Fiókának gyorsan helyre kell hoznia a hibát, mielőtt a főnöke tudomást szerezne róla és előléptetése meghiúsulna. Barátja, Tulipán, a Gólyaszirten élő egyetlen emberi teremtmény segítségével Fióka nekivág, hogy életében először babát szállítson házhoz. Hogy melyik házhoz, azt még nem tudja…

„Jogos a kérdés, hogy kerül egy gólya, egy lány meg egy baba ilyen furcsa helyzetbe…” – Fióka

Nick Stoller és Doug Sweetland rendező akciódús animációs filmjében egy céltudatos, ambiciózus gólya és egy vidám 18 éves leány kel útra, hogy különleges csomagját kézbesítse. A valószínűtlen páros – akik szinte semmiben sem hasonlítanak egymásra – veszélyekkel és akadályokkal dacolva teszik meg életük nagy útját, hogy végül ne csak a kézbesítést teljesítsék, de rátaláljanak az élet értelmére is.
Az eredeti szinkronban Fiókát megszólaltató színész, Andy Samberg szerint „A Gólyákban az a nagyszerű, hogy bármennyire elszállt, meseszerű szituációkba helyezi is különös szereplőit, lényegében valódi érzelmekre és élethelyzetekre épül. Az egyik szereplő egy kisgyerek, aki szülei döntésével szembeszegülve kistestvért szeretne. Mindenáron. A néző nevet a sok helyzetkomikumon és aranyos poénon, de közben érzelmileg sem marad érintetlen.”
Samberg érdeklődését a készülő mozi iránt nem csupán a történet, hanem az alkotók személye is felkeltette. A film executive producereivel, Phil Lorddal és Christopher Millerrel (A Lego-kaland rendezőivel) már dolgozott együtt a Derült égből fasírt című animációs filmben.

A Rossz szomszédság című vígjátékot rendezőként, a Muppets című családi mozit pedig forgatókönyvíróként jegyző Nick Stoller, valamint a digitális animáció nagymestere, Doug Sweetland (Toy Story, Némó nyomában, Verdák) régóta ismerték és becsülték egymás munkáit, így hát örömmel társultak egy közös rendezésre. Stoller emellett maga írta a Gólyák forgatókönyvét, és Brad Lewisszal (Z, a hangya, L’ecsó) együtt producerként is dolgozott a filmben.
„Nick az élőszereplős vígjátékok műfajában van otthon, és munka közben előszeretettel improvizál – mondja Lewis. – Doug napjaink egyik legjobb számítógépes animátora. Az animációs tapasztalat és az élőszereplős spontaneitás kombinálásával egy kreatív, újszerű és ütőképes társulás jött létre.”
Stoller a maga életéből merítette a témát. „Az első lányunkkal nagyon szerencsések voltunk – meséli a kétgyermekes apa. – A másodiknál aztán igencsak meglepődtünk, mert ő már sokkal keményebb dió volt, és a feleségemmel minden furfangra szükségünk volt, hogy kezelni tudjuk. Azóta még jobban tisztelem a szülőket, akik második, harmadik, sokadik gyereket vállalnak. Egyszóval a Gólyák ötlete kisgyerekes apaként fészkelte be magát az agyamba.”
Így született meg Gólyaszirt, ahol egykor babákat pólyáztak és készítettek elő a nagy útra, melynek végén szerető cslád várt rájuk. Ám a cég profitéhes igazgatója bezáratta a részleget, és a szárnyas alkalmazottak ma már csak élettelen tárgyakat csomagolnak itt. Igen ám, de egy véletlen baleset folytán a régi gyártósor beindul, és előállítja, amit hajdanán… vagyis egy kisbabát!

IC Press

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>