Szellemek tudjuk, hogy vannak…

New Yorkot ismét szellemjárás sújtja, és szükség van a szellemirtókra. Ezúttal négy mindenre elszánt nő (Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon és Leslie Jones) indul a város megmentésére, de az eredeti filmek sztárjai (Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver) is visszatérnek, és jönnek a digitális forradalomnak megfelelően felturbózott földöntúli lények is!

Több mint harminc évvel az első film, és mintegy huszonöttel a második rész bemutatása után új szereplőkkel és vadonatúj kalandokkal visszatért a Szellemirtók!
„Imádtam az 1984-es filmet – meséli az új változat rendezője, Paul Feig, aki olyan komédiákat jegyez, mint a Koszorúslányok, a Női szervek és A kém. – Minden idők egyik legviccesebb társaságát sikerült benne összehozni, és zseniális volt az az ötlet, hogy a hősök a legmodernebb technológiával harcoltak a szellemek ellen.”
Az első két ikonikus Szellemirtók-film rendező-producere, Ivan Reitman már jó ideje gondolkodott a folytatásban. „Többször is megpróbáltuk összehozni a csapatot, de valami mindig közbejött – magyarázza Reitman, az új változat producere. – És aztán elvesztettük Harold Ramist, úgyhogy újra kellett gondolnunk az egész projektet.”

Abby (Melissa McCarthy), Erin (Kristen Wiig), Holtzmann (Kate McKinnon) and Patty (Leslie Jones) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.
2014-ben, Ramis halála után a stúdió új tehetséget keresett a film megvalósításához, ekkor vonták be a produkciói előkészítésébe Feiget. „Az alapötletben rengeteg tartalékot láttam – meséli Feig –, viszont csavarni akartam egyet a sztorin, ezért azt javasoltam, hogy négy pasi helyett inkább négy nő szálljon szembe a szellemekkel.”
„Paul ötlete mindannyiunknak tetszett, de tudtuk, hogy csak akkor működhet, ha a négy színésznő között megvan ugyanaz a kémia, ami az első filmet sikerre vitte – jegyzi meg Jessie Henderson executive producer, Feig produkciós partnere. – A kémben sikerült a mutatvány, de most magasabb szinten, rengeteg vizuális hatással és sztárszereposztással kellett előadnunk ugyanezt.”
Feig a Női szerveket író Katie Dippolddal látott neki a forgatókönyv kidolgozásának.
„Először is sorra vettük, mit akarunk megtartani az eredeti filmből, és miben változtatnánk – meséli Dippold. – Aztán rátértünk a történetre és a szereplőkre. Nem akartuk a régi figurákat másolni, úgyhogy négy vadonatúj főszereplőt kellett kitalálnunk.”
„Egy mában játszódó filmet képzeltem el, amikor senki nem hisz a szellemekben – veszi át a szót Feig. – Hőseink pedig megpróbálják bebizonyítani, hogy a világ téved, ez az a közös cél, ami összekovácsolja őket.”
Dippold és Feig olyan figurákat alkotott, akik csapatként is kiegészítik egymást. „Abby a paranormális jelenségek szakértője, aki egész életét a szellemvilág tudományos kutatásának szentelte – fejtegeti a rendező. – Erin kvantumfizikusként a tudományos hátteret adja, Holtzmann mérnök, ő valósítja meg Abby és Erin ötleteit, Patty pedig, aki utolsónak csatlakozik a csapathoz, úgy ismeri New Yorkot, mint a tenyerét, ami jól ön a szellemek utáni hajszában.”
„A filmvígjátékokban általában férfiak a megszállott tudósok – fűzi hozzá Pascal. – Ideje volt, hogy ezen változtassunk.”
A szereplőválogatás gyorsan lezajlott: Abby szerepét Melissa McCarthy, Erinét Kristen Wiig, Hotzmannét Kate McKinnon, Pattyét pedig Leslie Jones kapta.

Abby (Melissa McCarthy) in Columbia Pictures' GHOSTBUSTERS.

„Melissa zseniális komika, aki hatalmas energiával, szívből játszik, és úgy vicces, hogy közben minden pillanata igaz – magyarázza Reitman. – Az emberek imádják, mert magukra ismernek benne”.
Melissa McCarthy volt az első, akit megnyertek a produkciónak, utána következett Kristen Wiig. „Az elejétől fogva gondoltam rá – árulja el Feig –, de mostanában inkább drámai szerepeket játszik, ezért azt hittem, úgysem vállalná. Aztán egyszer a feleségem azzal jött haza, hogy összefutott Kristennel, aki elmondta, hogy hallott az új filmtervemről, és bármilyen apró szerepet boldogan eljátszana benne. Már hívtam is!”
„Jillian Holtzmann szerepére olyan színészt kerestünk, aki képes kilépni a skatulyákból –- mondja Reitman. – Kate McKinnonnal láttam egy jelenetet, amiben Justen Biebert parodizálta, és olyan istenien ragadta meg a karakter lényegét, hogy azonnal beleszerettem.”
A négyes fogat utolsó tagjára, Leslie Jonesra Feig talált rá. „Egy »Saturday Night Live« adásban szúrtam ki – meséli a rendező. – Amikor találkoztunk, kiderült, hogy nagyjából ugyanakkor kezdte a standupos pályáját, mint én. Sodró egyéniség, őszinte, szenvedélyes, eszményi választás volt Patty Tolan szerepére.”
A művészi kvalitások mellett a négy színésznő azért alkotott tökéletes csapatot, mert civilben is remekül megértették egymást. „Szeretem, ha a színészeim barátok, ez mindig lejön a vászonról – mondja Feig. – Kristen és Melissa partnerek voltak a Koszorúslányokban és a »Saturday Night Live”-ban, ugyanitt Kate és Leslie állandó szereplő, szóval valamennyien régi kollégák, és a humoruk jól kiegészíti egymást. Kristen a lélektani humor mestere, Kate a fizikai hatáskeltésé, Leslie csupa energia, Melissa pedig egyszerűen mindent tud. Négy különböző karakter, négyfajta személyiség, akik arra szövetkeztek, hogy fenéken billentsék a szellemeket.”

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>