Ahová Motkány még ki nem tette lábát…

Motkány nem adja fel… űzi a csalfa, szökevény makkot a világ végére is. A hajsza ezúttal kiröpíti az ősrágcsálót a világűrbe, ahol Motkány – mint azt már megszokhattuk – beindít egy végzetes eseménysorozatot. Ez azonban már nem holmi aprócska természeti katasztrófa, hanem kozmikus láncreakció, mely a Föld bolygó valamennyi lakójának életét fenyegeti.
Sid, Manny, Diego meg a többiek mentik az irhájukat, és kénytelen-kelletlen elhagyják otthonukat. Kezdetét veszi egy újabb nagy vándorlás, melynek során hőseink kalandból kalandba keverednek, és egy rakás különös figurába, új barátokba és ellenségekbe botlanak.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Jégkorszak-széria a világ második legnagyobb animációs franchise-za. Évről-évre, történetről-történetre emelkedett a tét, tágult a tér, egyre több lett a kaland és a poén, és ennek megfelelően most elkészült a nagy durranás, minden idők legnagyobb Jégkorszak-opusza, avagy A nagy bumm. A nézők valódi űrutazáson vesznek részt és olyan világokba jutnak el, mint a fantasztikus és színpompás, paradicsomi Geotópia kristályvilága, ahol számos szereplő életében új fejezet kezdődik.

ICE AGE 5

Az új film története mélyen gyökeredzik az eredeti Jégkorszak mitológiájában. „Az első film egyik jelenetében mintha az őslénytani múzeumban jártunk volna – mondja Lori Forte producer, aki jelen volt a széria első darabjának születésénél, és számos ötlettel gazdagította a többi részt is. – Őshalakat láttunk, egy dinoszauruszt, szemügyre vehettük Sid evolúcióját… majd hirtelen szemben találtuk magunkat egy repülő csészealjjal. Akkoriban ez csupán egy képi gegnek számított, ami egyúttal kissé misztikussá is tette a történetet. Úgy gondoltuk, hogy egyszer talán majd felvesszük ezt a szálat, de még fogalmunk sem volt, hogy miként – meséli a producer. – Most aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy újra elővegyük a jelenetet. A csészealj tehát A nagy bumm rég elvetett magja volt.”
Motkány életét nem először forgatja fel fenekestül a modern technika. A 2006-ban bemutatott, Oscar®-díjra jelölt No Time for Nuts című rövidfilmben a makkvadász talál egy időgépet, és fergeteges tér-idő-kalandokba keveredik.
A nagy bumm további közös vonása az eredeti filmmel, hogy nagy hangsúlyt helyez a csorda tagjai közti viszonyokra, ami az eredeti mű szívét-lelkét adta. A csordának tűzön-vízen-jégen át együtt kell maradnia, de közben alkalmazkodnia kell a világhoz, mely állandó mozgásban van. És mivel képesek alkalmazkodni, győzedelmeskednek. „A csorda folyton fejlődik – mondja Forte. – A világ ugyan állandóan mozog, cseppfolyósodik, felperzselődik, kettéhasad, a feje tetejére áll… egyszóval szüntelenül változik körülöttük, de a változáshoz ők is hozzátesznek: maguk is alakítják a világot.”

Jegkorszak5_1000x1443_Agyeldobás_online_6E

Motkány azonban sosem tanul. A nagy bummban folytatja őrült hajszáját az áhított-átkozott makk után. Ám ezúttal Motkány olyan messzire „megy”, amilyen messzire még a Jégkorszak egyetlen figurája sem jutott: ki a kozmoszba, ahol megszállott szerencsétlenkedésének következménye sem holmi kis lavina, dögvész, földrengés többé, hanem világrengető, intergalaktikus katasztrófa.
A mókuspatkány ezúttal nem csupán a viccfaktort és a kerettörténetet adja, az ő kezében van az irányítás. Képes ugrálni az időben. Jelen van minden földtörténeti korszak minden jelentékeny történelmi pillanatában. Motkány indította be a nagy olvadást a Jégkorszak 2-ben (Az olvadás), ő hozta a Földre A dínók hajnalát, neki köszönhető, hogy a földrészek elváltak egymástól (Vándorló kontinens), most pedig előidéz egy sor kozmikus katasztrófát, amely összeomlással fenyegeti a világot. „Lényegében Motkány felelős az univerzum tágulásáért – magyarázza Forte – az ősrobbanásért, vagyis azért, hogy világunk ma úgy néz ki, ahogy.”

Jegkorszak5_jelenetfoto (3)
„Motkány megtestesíti azt a tényt, hogy világunkban minden mindennel összefügg – mondja Michael Thurmeier rendező. – Éppen ezért rendkívül sok lehetőség rejlik ebben az aprócska figurában, és ez lehet az oka annak, hogy mára a klasszikus animációs hősök sorába emelkedett. Bármi történjék is körülötte, Motkány minden körülmények között gondol a jövőre, eltesz, konzervál, raktároz, borzasztóan igyekszik kiszámíthatóvá tenni a jövőt, de közben megfeledkezik róla, hogy az élet kiszámíthatatlan események sorozata.”

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>