Nem tudunk örülni egy magyar film sikerének

Saul fia

Látni lehet, hogy Cannes, az Aranyglóbusz és az Oscar-díj jelölés után felfokozott érdeklődés van a Saul fia iránt. Az utóbbi évtizedben nem volt talán olyan hazai alkotás, ami ennyire nagy érdeklődést váltott ki… na és megosztottságot.

Érvek jönnek pró és kontra, néha úgy, hogy nem is látták az ellenzők a filmet. Csak egy érvük van, ami mögé lehet az egész ellenérzést építeni. Szerintük csak azért nyert díjakat, mert az „elcsépelt holokauszt témáról szól”, nem kell újabb Schindler listája… és a többi.
Lassan két évtizede, kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozok az újságírás, a mozgókép világában. Diákfilmesként még az akkor Ajkán tanári pályára lépő 30Y-os Beck Zoli felügyelete alatt azért készült pár rövidfilmem is. (Az egyiket azért díjazták is.) Talán hihető az, hogy tudom, milyen nehéz ma egy filmet elkészíteni. Nem elég a forgatókönyv, a szereplők, hanem bizony kell egy másfajta szemlélet mód, a film nyelv ismerete és hasznosítása.

Vonatkoztassunk el a témától. Bár ez nagyon nehéz, mert a film és elkészítésének módja szorosan összefügg a forgatókönyv alapanyagával.
Eszméletlen az a látásmód, amivel a Saul fia rendelkezik. A kameramozgások, a hangok, a vágások – na és a rendező munkája arról ad bizonyságot, hogy Nemes-Jeles László és kollégái bizony ismerik a film nyelvet. És itt jön, hogy nem lehet különválasztani a filmet annak témájától. A legelső percben az volt az érzésem, hogy ott vagyok a lágerben és várom a sorsom jobbra fordulását, pedig tudom, mi következik. A bábeli hangzavar csak erősíti bennem azt az érzést, hogy ott vagyok, s nem a mozi székben.

Saul fia

Saul fia

Na igen! A Saul fia magyar film, de feliratos. Aki látta tudja, hogy ez egy nagyon jó döntés volt a rendezőtől. Ugyan, melyik náció szólaljon meg magyarul? A német katonák vagy éppen a társaikat halálba Sonderkommando tagjai? Melyik lenne a jobb? Szerintem egyik sem, nem lenne hiteles innentől kezdve a Saul fia.
Hogy miért kapott ennyi értékes díjat eddig Nemes-Jeles László alkotása? Nem hiszem, hogy elsősorban azért, mert egy újabb Schindler listáját készítették el. Sokkal inkább azért, mert nem a megszokott formulákat alkalmazzák, valami újat mutatnak. Ismerik a film nyelvét!

Tags:  ,

1 hozzászólás a Nem tudunk örülni egy magyar film sikerének

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>