A filmszínház

Halasi Mozi - egykor.hu

“…1905-1906 között építették fel a Városháza épületét, ahogyan nevezik, „a szecessziós városházát”.  A terveket Hikisch Rezső készítette. A ház a kulturális és igazgatási célokat szolgáló városi középületek közt is megállja a helyét. Különleges és egyedi városépítészeti megoldások jellemzik a város egyik jelképévé magasztosult épületet. Itt találjuk meg többek közt a Polgármesteri Hivatalt, igazságszolgáltatási hivatalegységeket valamint a Mozit, amely eredetileg színháznak épült; tehát nem különálló épület, ám valóban a város szívében helyezkedik el.
A mozi kétszintes, erkélyes, valamint páhollyal is rendelkezik. Előtér, ruhatár, pénztár, büfé és szociális helyiségek találhatóak meg benne.
Rendes, nagyméretű színpadunk van hátsószínpad-résszel; jobbra-balra öltözők, és az öltözőkhöz tartozó szociális helyiségek. Raktárrésze is van a színpadnak, ide tudták a díszleteket elhelyezni.

Halasi Mozi - egykor.hu

Halasi Mozi – egykor.hu

A háború után, a negyvenes évek végén kezdtek el filmeket vetíteni, s azóta elsősorban moziként funkcionál.

Halasi Mozi - egykor.hu

Halasi Mozi – egykor.hu

Jórészt 30 évig szinte semmi se történt. A hetvenes évek végén szinte teljesen átalakították a mozit. Az akkori szocreál stílusnak megfelelően építették át a külső előterét, illetve belső részét. Amióta itt dolgozom, igen sokat pályáztunk. Az első nagy beruházás a fűtés korszerűsítése volt. A régi, gázolajos kazánról áttértünk a gázfűtésre.
Kicseréltük a vetítőgépeket is – két modernebb gépet vettünk, persze nem olyan korszerűket, mint a multiplexekben vannak.
2006-ban felújítottuk a gépházak villamoshálózatát.
A hangleolvasó rendszer modernizálására is sort kerítettünk – 350.000 Ft-ot nyertünk rá pályázaton a Magyar Mozgókép Közalapítványnál.
2000-ben kicseréltük a régi, 30 éves székeket. 2006-ban, miután pályázatot nyertünk – a Magyar Mozgókép Közalapítványtól -, a mai, modern technikának megfelelő székeket szereztünk. A székek kicserélésével megszűntettük a régi, lépcsőzetes padozatot és egyszintű lett a padló, mint a nagy mozikban. Csodálatos filcszőnyeggel borítottuk be a járórészeket…”

Forrás: filmkultura.hu, illetve egykor.hu

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>